grudniowy stół

Bez śniegu, za to z kroplami deszczu i zimnym grudniowym wiatrem za oknem upłynęła nam niedziela 14.12.2014 roku. Chyba z tego braku zimy za oknem, na stole zapanowały raczej mniej, niż bardziej świąteczne smaki – kasza jaglana z jabłkami i pomidorami, tort bezowy z żurawiną, blok czekoladowy, chałwa na ciepło, sałatka z pęczakiem, sałatka śledziowa, herbata rodem z Turcji, okra i sernik z nutą czekolady.

 

SERNIK Z NUTĄ CZEKOLADY:

sernik_22

Składniki na kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
200 g cukru pudru
1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto zagnieść i szybko wyrobić (najszybciej w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.

Składniki na masę serową:

2 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
10 jajek (białka oddzielone od żółtek)
1,5 kostki masła (1 kostka = 250 g)
2 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 opakowania cukru wanilinowego (16 g w każdym opakowaniu)
pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (proszku budyniowego, opakowanie 40 g)
bakalie – wedle uznania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

W misie miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodawać po dużej łyżce twarogu i dokładnie miksować, do połączenia. Na sam koniec wmiksować budyń i bakalie.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, na nie delikatnie wyłożyć masę serową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.