śniadanie z Audrey

sniadanie_001

Rzymskie wakacje  i inne filmowe smaki były bohaterem listopadowego Śniadania. Te, tradycyjnie już w okresie jesienno-zimowym, odbywają się w naszym zaprzyjaźnionym hostelu Poco Loco na Taczaka.

Wśród filmowych smaków pojawiły się:

  • hummus z gorącego Abu Dabi i drugiej części Sex and the City,
  • ratatuj z romantycznego Paryża i filmu Ratatuj,
  • ciasto z jagodami z długiej autostrady numer 66 i filmu Jagodowa miłość,
  • brownie z deszczowego Nowego Jorku i Nothing Hill,
  • pączki rodem z Trójmiasta z filmu Czarny czwartek.

 

NA FILMOWY RATATUJ POTRZEBNE BĘDĄ:

oliwa, cebula, czosnek, bakłażan, papryka czerwona i żółta, cukinia, pomidory oraz przyprawy: tymianek, bazylia, pietruszka, czarnuszka, pieprz, sól.

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie dusimy cebulę z czosnkiem aż zmięknie, następnie dodajemy bakłażana z tymiankiem i dusimy około 7 minut, kolejno papryki z cukinią na około 6 minut, potem na parę minut dodajemy pomidory i na koniec przyprawy i zioła. Można serwować na zimno i na ciepło. Myślę, że każdy opracuje swój własny sposób przygotowywania tego dania, jak i wybierze ilość warzyw, która mu do tego dania najbardziej pasuje. Nie od dziś wiadomo, że jak w przepisie podano 2 ząbki czosnku to i tak zazwyczaj dajemy więcej niż trzy.

 

ratatuj